Hiking

Når matpakken er målet

Mange kommuner har flotte, høye fjelltopper i sitt nærmiljø. Fjelltopper som er spennende og som står på To-do listen til halve Norge. Men hva med oss som ikke har det? Hvor høyeste punkt kanskje ikke er mer enn 231 m.o.h. Kan det bli spennende turer likevel? Og er toppen det viktigste målet?

Søndagstur

Det er søndag og du er klar for ny topptur. Det ble for hektisk på slutten av uken til at du kunne reise bort, så da står du der, ved inngangen til stien og en ny lokal søndagstur. Noen steder er det skiltet godt, andre steder ikke. Stadig vekk står du i et kryss og lurer på hvilken sti du nå skal gå. Velger du den trygge, som alle går og fører deg raskt til målet? Eller velger du den uten skilt for å se hvor du havner? Vil du gå alene, eller vil du treffe andre langs turen?

Populære Kolbeinsvarden

Det mest besøkte turmålet på Askøy er uten tvil Kolbeinsvarden. Over 20 000 mennesker signerer i turboken hvert år. I tillegg kommer alle de som ikke gjør det. På fine dager kan du regne med å gå i kø til toppen, og mange vil opp fortest mulig. For dem er ikke turen lenger en tur, men trening. Tiden logges og sammenlignes med tidligere turer. Noen trives best sånn.
Kanskje er det viktig andre ganger å glemme hverdagens krav og mas. Velge å velge de andre stiene. Mange veier fører til Rom, og det gjelder også til Kolbeinsvarden. Fra Steinrusten, Bergheim, Kleppe og Florvåg kommer du til toppen. Velger du stiene som er minst synlige får du en tur utenom det vanlige på vei opp.
Gå på oppdagelsesferdTa med en venn, sett av dagen og gå på oppdagelsesferd. Velg konsekvent stien som er minst brukt. Noen synes kanskje det er best å ta turen om sommeren, men turopplevelsen blir kanskje enda bedre om vinteren når telen har satt seg fast i bakken og du slipper å tråkke i myr og gjørme.

På bortgjemte stier

Det er helt stille og verden der ute er borte vekk. Du glemmer klokken og tar til deg alle inntrykk mye bedre. Fuglene som kvitrer, knitringen fra snøen og kvister som knekker når du trakker på dem. Med en god venn kan du lufte ut uken som er gått og legge den bak deg. Ta opp et problem du trenger en løsning på, eller bare prate om det som opptar deg. Innimellom er det herlig å bare gå i stillhet. Høre pusten til den som følger deg og la tankene fly gjennom hodet som de vil. Ta deg tid til å stoppe når du står der på en liten høyde. Nyte utsikten og minne deg selv på hvor heldig du er som står akkurat her nå.

Utsikt over kattatjørna

Matpakken

Og lenger om langt kommer du til toppen. Her tar vinden litt bedre og den kniper deg i kinnene mens solen innstendig prøver å tilføre litt varme. Det er da du ser dem. Familien på tur. Med små barn har de gått den strake veien opp. De koser seg på turen og er nysgjerrige på alt de ser og finner underveis, men du kan se det i øynene deres; Det er matpakken som er målet. Når du kan sette seg ned sammen med dem du er aller mest glad i, da smaker ingenting i verden bedre. Selv om det er skive med brunost og en pakke med kjeks.

Familien Vatne Hansen og Tefre med barna Rikke, Malene, Adelen og Filip spiser matpakka på Kolbeinsvarden

Søndagsturen har lange tradisjoner

Søndagsturen har sine røtter helt tilbake til 70-tallet. Vi ble rikere og folk begynte å få råd til en fritid. Den brukte vi til fotturer. Statistikken viser at da som nå er det fotturer som står høyest på listen over hva vi foretrekker å bruke fritiden vår på. Vi spiste matpakke, appelsin og drakk kakao fra termos. Og en stripe kvikklunsj til dessert. Bærplukking var en selvfølgelig del av turen på høsten. Vi gikk i anorakker, gummistøvler og det viktigste var å være på tur, ikke hvor langt vi kom.
Ser du etter er naturen full av spennende ting. Utforsk det. Ikke gå forbi. Det er nemlig stoppene du gjør, eller avstikkeren du tar som gjør at du minnes turen med glede. Det kan være et tre som har ramlet ned hvor du kan krype helt inn under roten og gjemme deg. Kanskje en annen rot ser ut som et troll. Eller en mystisk hule du kan gå inn i. Hva med sporene der borte? Kan det være en hjort, et ekorn eller til og med en fugl? Du trenger ikke å ha barn med på turen for å ta sånne avstikkere. Trå til og gi deg selv en stor turopplevelse. Se verden rundt deg med nye øyne.

Gjest Baardsen Hålo på stien mot Kolbeinsvarden

Som alle steder i vårt fantastiske land er også naturen på Askøy truet. Utbygging gjør at mange steder krymper dag for dag, litt etter litt. Vi må kjempe for det vi har igjen. Bevare så mye vi kan slik at generasjoner etter oss også kan sette seg ned på fjellnabben og nyte utsikten på en strålende og klar vinterdag.

Nyter utsikten fra Storevarden mot Bergen

Har du utforsket ditt nærmiljø? Finnes det bortgjemte perler like ved der du bor? Smør deg en god matpakke, ta sjøstøvlene på og gå ut og finn dem.