Kajakk

DNTs hytte på Råkeneset, Solund

Inneklemt mellom fjellene finner du DNTs vestligste hytte, Råkeneset. Hytta er en tidligere husmannsplass og her var det fiskerbøndene som regjerte. Hytten har vært flyttet to ganger og ligger nå ved Råke, like nord for Hardbakke. Riksantikvaren har fredet både hytta og området rundt og alle gjester blir oppfordret til å følge reglene og opptre med respekt ved besøk. Denne hytta er sjarmerende som få og historien sitter tykt i veggene.

Utgangspunkt

Værmeldingen lovde over 10 mm regn på det verste. Det er ikke ofte man kan stole på værrapportene, men når de lover regn da kommer det som regel. Og akkurat denne helgen har vi planlagt å padle rundt i Solund og vi skal overnatte i telt. Men i så mye regn er ikke det en udelt fornøyelse. Vi måtte derfor finne noen alternativ og da falt valget på Råkeneset

Hytten

Hytten står på en gammel husmannsplass. Den er rundt 250 år gammel og holder derfor ikke dagens krav til standard. Her er gamle tømmervegger og tykke dragere i taket. Mellom kjøkkenet og stuen er det så lydtett at en ikke kan høre hva som blir sagt selv om man roper. Det knirker i gulvene og i gangen ved inngangsdøren går du rett på fjellet under hytta. Sånt blir det god luftgjennomstrømming av. I stua er det trangt om plassen. Langbord i midten og sofaer langs veggene. En vedovn i hjørnet gir god varme i en hytte uten strøm.

På kjøkkenet står en gasskoker med to plater, panner og ellers det mest essensielle du trenger på kjøkkenet. Langs langveggen står kanner med drikkevann. Vann til vask og rengjøring henter du i brønnen utenfor. Det er ikke matlager i hytta.

Vær oppmerksom på at du må ha en DNT-nøkkel for å komme inn i hytten, og er du medlem blir det også en ganske rimelig overnatting.

Rommene

I ytterstua, der vi tørket de våte klærne våre, finner du også trapp opp til annen etasje. Her ligger det to soverom. På det minste rommet finner du en ekstra bred seng. Til nød er det plass til 2 her. I det innerste soverommet står 3 plassbygde dobbeltsenger. De er gode å ligge i og har tykke dyner, og det er god plass til 2 personer i hver seng. Du må ha med lakenpose, eller egen sovepose om du foretrekker det. Det står også enkle madrasser langs veggen som kan brukes om det plutselig dukker opp mange på samme kveld. 

Utedo

Som de aller fleste av DNTs hytter har også Råkeneset utedo. Bygget halvt om halt i stein og tre. Litt fuktig innendørs, men med et «ordentlig» do av typen Cindarella, dog uten strøm eller noen form for forbrenning. 

Plassen

Rundt hytta er det flotte grønne plener. Kommer du sjøveien som vi gjorde i kajakk er det enkelt å gå i land ved nøstet. Plassen ligger godt skjermet fra storhavet og på fine dager når sjøen ligger blikkstille anbefales å stå tidlig opp og ta en svømmetur rundt nøstet.  

Hva kan du gjøre?

Solund er paradis for de som stortrives i kajakken eller i båten. Om været er dårlig er du godt skjermet av holmer og skjær og kan padle i timesvis innaskjærs, både nordover og sørover.  Om du liker å leke i bølgene er det kort vei ut mot havet og bølger. På fine, vindstille dager anbefales en tur til Gåsvær eller Ospa. Pass på at du passerer Lågøystolane og er du heldig ser du Alden i det fjerne. Og du, ikke bli overrasket om du ser ørn, oter eller sel. Det er mange av dem i området. 

Hvordan kommer du hit?

Kommer du med kajakk på bilen kan du sette den ut ved Avløypet. Her er offentlig parkering for ca 5-6 biler. Fra Avløypet er det ca 5 km til Råkeneset. Eller du kan parkere ved gjestehavna i Hardbakke. Her er fasiliteter som toalett, dusj, butikk og turistinformasjon. Dersom du vil overnatte i hytten uten å komme sjøveien må du parkere langs fylkesveien til Strand. Her er noen få ledige plasser og det tar ca 20 minutter å gå til hytten langs den gamle ferdselsveien. 

Tips!

Helt til slutt om du har mulighet for det. Finn deg en øy ytterst i havgapet. Et godt forslag er Lågøyna. Gå i land på innsiden av Porsneset og kom deg opp på høyeste punkt. Da får du med deg solen når den går ned i havet. Jeg kan love deg at det blir en uforglemmelig opplevelse.