Opplevelse

Reiseguide: 10 favoritter i New York

«New York, New York, start spreading the news» – slik starter Frank Sinatras hyllest til New York. Det er ikke vanskelig å være enig for enten liker man byen eller så gjør man det ikke, men ingen reiser herfra uberørt. Som storby er den større enn de fleste, støyende og med utallige attraksjoner. Likevel finnes her også små samfunn. Hver og en av dem helt unike. Men sine høye skyskrapere er det lett å miste oversikten og kjente landemerker blir borte i mengden. Les videre å få en liten smakebit på hva den har å by på og noen praktiske tips som gjør et besøk enklere.

Med Norwegian til New York

Norwegian tilbyr rimelige reiser til Stewart International Airport. Enda rimeligere blir de om du bestiller i godt tid i forveien eller er fleksibel med når du kan reise og slår til på en kampanje. Flyplassen ligger ca 1,5 time utenfor New York. Du kommer deg raskt inn til Manhatten med expressbussen som har avgangstider tilpasset Norwegians landingstider. Kjøp billett på forhånd. 


Før du reiser

Allerede mens du sitter hjemme i sofakroken bør du tenke over hva du ønsker å gjøre i New York. Det finnes en lang liste med attraksjoner fra de kjente, som Frihetsgudinnen, til mer ukjente guidede gåturer. Da er New York-pass et godt sted å begynne. På nettsiden deres finner du god oversikt over attraksjoner i storbyen, og for flere av de mest populære stedene tilbys fasttrack. Passet kan kjøpes hjemmefra og dersom du laster ned appen kan du laste ned passet du har kjøpt i den. Appen kan lastes ned uansett om du kjøper passet eller ikke. Når du har laget deg en liste over hva du ønsker å få med deg ser du fort om du sparer noe på å kjøpet passet. Passet inkluderer også billett til Big Bus. Dette er en hop on, hop off-buss som kjører i løyper rundt omkring i New York, men husk at bussen står å stamper i samme køen som resten av biltrafikken. Trafikken er alltid tett og kan være en stor tålmodighetsprøve. 

Da er det mye lettere å benytte seg av Subway‘en. Denne går stort sett under bakken og du finner nedganger i gatekryss, i et senter eller ved en togstasjon. Skal du bare være noen dager kan det kanskje lønne seg å løse inn enkeltbilletter, eller kjøpe et Metrocard hvor du legger inn et valgfritt beløp og så blir hver tur litt rimeligere. Har du tenkt å få med deg mest mulig og farte rundt lønner det seg utvilsomt å kjøpe et syv-dagers kort til 32 dollar. Da kan du reise så mye du vil i denne perioden. Det skal ikke mer enn 11 reiser til så har du tjent inn igjen prisen. Er du aktiv som oss tar det ikke mer enn to dager. 


Billetter du bør bestille på forhånd

Om du ønsker å få med deg en eller flere gospelkonserter må dette bestilles på forhånd. Inkludert i New York-passet ligger det billetter til flere, men du må reservere plass på forhånd. De er ofte utsolgt lang tid i forveien. Det samme gjelder om du vil ha med deg et show på Broadway. Skulle du likevel være sent ute kan du prøve å få tak i restplasser. Her selges billetter til show samme dag, eller noen uker frem i tid. 
Om du velger å kjøpe New York-passet har du inkludert billett ut til Frihetsgudinnen, men om du ønsker å komme inn i statuen, enten sokkel eller krone må dette bestilles i tillegg. Så raskt som mulig, de er gjerne utsolgt både 3 og 4 måneder frem i tid. Og til slutt, ta på dine beste spasersko. Selv om du bruker Subway’en blir det mye gåing. 


Shopping

I New York får du kjøpt det meste. Her finner du de dyreste designerbutikkene side om side med secondhand-butikker. Selv om de meste vil bli litt billigere enn hjemme er ikke byen en utpreget billig by å være i. Noen steder legger de på skatt på den oppgitte prisen, andre steder ikke. Det kan være lurt å spørre på forhånd. Og det er forventet at du legger igjen tips overalt. På restaurant-regningen står som regel forslag til hva du bør gi i tips. 
Blant billigbutikkene finner du kjeder som JCPenney, Sears og K-mart. Designermerkene finner du på Macy’s. Av mer ukjente butikker kan Madewell og Free People anbefales sterkt. For naturinteresserte nordmenn vil nok også Rei Co-op falle i smak. To etasjer stappfulle med friluftsutstyr for enhver smak. 

Til venstre: Free People avd Soho. Til høyre: Friluftsbutikken Rei Co-op.

Manhatten skyline

Et av verdens mest berømte fotomotiv er Manhatten skyline og du kan simpelthen ikke reise hjem igjen uten å ha tatt dit eget bilde av dette motivet. Da må du ta turen ut til New Jersey, på kveldstid. 
Fra subway stasjonen på World Trade Center finner du The Path. Ta toget i retning Hoboken og gå av på Newport stasjon. Tvers over gaten for stasjonen finner du forresten Newport Centre. Her finner du mange av de mest populære butikken, men uten trengselen fra Manhatten. Et ypperlig sted å handle i fred og ro. I tillegg finner du mange spisesteder her så du kan trygt bli hele dagen. 
Tilbake til skyline’en. Når du kommer ut fra stasjonen går du mot venstre langs Washington street. Sørover på kartet. Ta deg ned til vannkanten og sikre deg din egen kopi av Manhatten skyline. 

Favoritt nr 1: Frihetsgudinnen og Ellis Island.

Har du ikke vært i New York før bør en tur til Frihetsgudinnen stå øverst på listen. Dit kommer du kun med båt og køen starter ved Battery Park. Som ved alle attraksjoner i New York er det lange køer. Dersom du har kjøpt New York-pass kan du gå i fast-track køen, men det vil likevel ta noe tid. Så er det bare til å slappe av, nyte synet av parken rundt deg mens du sakte men sikkert nærmer deg båten. Før du kommer så langt må du også gjennom sikkerhetskontrollen.

Turen over til statuen er ikke lang, men båten tar en pen liten sving sånn at du får perfekte bilder med statuen i akkurat riktig posisjon. Over høyttaleren hører du historien om statuen. Slik mange immigranter kom til New York for lenge siden var Frihetsgudinnen det første som møtte dem. Det gjør det litt spesielt å stå der fremst i båten og se statuen vokse seg større og større etterhvert som båten kommer nærmere. Vi er turister og kommer hit for å se, for dem var den et symbol på den nye verden. Et sted de skulle slå seg ned og leve resten av livet.

Når du kommer vel i land kan du plukke med deg høretelefoner og høre guidede innlegg etterhvert som du beveger deg rundt øya. Det er vel verdt turen.

Til venstre: Nærbilde av Frihetsgudinnen. Øverst til høyre: Køen i Battery park. Nederst til høyre: Kule statuer av folk som var involvert i byggingen av statuen. 

Når inntrykken er vel fordøyd tar du båten videre til Ellis Island. Det var på denne øya alle immigranter ble tatt imot, registrert og vurdert. Selv om de fleste slapp gjennom hendte det også at man ble avvist og måtte returnere. Søsteren til Victoria Sarfatti Fernandez utviklet vorter på høyre hånd under reisen, dette ble sett på som litt mistenkelig og hun fikk en x skrevet på jakken. Alle med x’en måtte vurderes på nytt og sjansen var stor for å bli forvist og sendt hjem igjen. Hun fikk tips om å vrenge jakken og slapp dermed unna deportasjon. Mange flere slike historier kan du lese om på øya og du kan også søke etter egne slektninger i arkivene.

Øverst til venstre: Immigrantmottaket på Ellis Island. Nederst til venstre: Historier fra immigrantene og reisen de tok. Til høyre: Her ble immigrantene tatt imot og registrert når de ankom øya. 

Favoritt nr 2: Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge var verdens lengste hengebro da den stod ferdig i 1883. Det tok 14 år å bygge den og mange arbeidere døde underveis. Er nå en bro så veldig spennende, tenker du kanskje. Men når du først står der ser du at det er ingeniørkunst av høyeste klasse. Solide stålwirere, flott stein som passer sammen som hånd i hanske og gjennom tykke treplanker hører du suset fra trafikken under deg. På fine dager er det nydelig utsikt utover elven mot Frihetsgudinnen og litt av Manhatten skyline.

De tradisjonelle gate-selgerne er også her på plass for å selge sine suvenirer. Overalt i byen demonstreres det mot noe og å legge demonstrasjonstoget over broen gir maksimal oppmerksomhet. Det arrangeres både gå- og sykkelturer over broen som du kan delta på, men fordi det er så mye folk hele tiden ville jeg holdt meg unna sykkelen akkurat her.

Favoritt nr 3: Opp i høyden

Ingen tur til NYC er komplett uten en tur opp i høyden. De tre store er Empire State Building, Top of the Rock og den høyeste av dem alle, One World Trade Center. De to første er inkludert i New York-passet, den siste må du kjøpe billett til selv. One World Trade Center, også kjent som Freedom Tower er uten tvil den mest spektakulære. Heisturen opp tar 47 sekunder og som på film, ser du NYC’s reise fra ubrukt landskap til dagens skog av skyskrapere.

Top of the Rock ligger på toppen av Rockefeller Center og gir litt bedre utsikt enn Empire State Building. Og når du likevel er her kan du ta deg en skøytetur på skøytebanen like utenfor. Den er dog ikke åpen om sommeren. Empire State Building har litt mindre kø, logisk nok er det en sammenheng mellom kø og utsikt. På den andre siden er det lettere å få kule gatebilder fra Empire State Building.

Utsikt fra Top of the Rock.
Til venstre: Gatebilde tatt fra Empire State Building. I midten: Skøytebanen på Rockefeller Plaza. Til høyre: One World Trace Center. 

Favoritt nr 4: Times Square

I hjertet av NYC ligger Times Square. Det er tett med folk overalt. Noen prater stille med en venn, mens andre roper ut sitt budskap. Traffikkstøyen ligger som et lokk over det hele. Det blinker konstant i levende reklameplakater. Den ene større og mer blinkende enn den andre, hvor alle prøver å fange din oppmerksomhet. Det er støyende og klaustrofobisk, men likevel så utrolig fascinerende. Her er «alt» tillatt og akseptert. Overdådige designerbutikker ved siden av high school ungdommen som protesterer mot våpenbruk etter siste skolemassakre. Og på toppen av det hele troner kulen, bedre kjent som Times Square Ball. Hele året står den fast og skifter kun farge innimellom, men på nyttårsaften heises den til toppen og teller ned til den nye året sammen med rundt en million tilskuere. 

Til venstre: Reklameplakater på Times Square. Øverst til høyre: The Times Square Ball. Nederst til høyre: Ungdommer i protestaksjon mot våpenbruk.

Favoritt nr 5: Washington Square Park

Når du har fått nok av tettpakkede gater med biler og folk tar du turen ut til Washington Square Park i Greenwich Village. En herlig perle av en park. Her er det rolig og stille. Folk rusler av gårde i stedet for å løpe. Noen gatekunstnere viser seg frem og like bortenfor står et band og spiller sin musikk. I det ene hjørnet står sjakkbordene og her sitter sjakkmesterne klar. Sett deg på benken, spis nistepakke og se på folk som går forbi og kanskje får du besøk av de mange ekorn som bor her. Kikk innom butikkene i strøket, de kan skjule et skattkammer. 
Da vi tok turen innom parken stod den lokale kirken klar med kritt i mange farger. De oppfordret alle til å skrive på brosteinene og spørsmålet var: Hva gjør deg lykkelig?

Favoritt nr 6: Chelsea Market

Chelsea Marked er en gammel fabrikkbygning som er omgjort til det lokale markedet. Her finner du alt fra fastfood til gourmet mat. Du kan sette deg ned å spise, eller handle med deg hjem. Selv om markedet først og fremst handler om mat finnes noen få andre butikker også. Med det beste av alt er hvordan de har tatt vare på den gamle bygningen. Mursteinen, metallet og gammel innredning er beholdt. Til sammen gjør det markedet til et utrolig sjarmerende sted som virkelig anbefales et besøk. 

Til venstre: Skilt til alt som finnes på markedet. Øverst til høyre: Markedsgaten. Nederst til høyre: Kule bossbøtter. 
Til venstre: Godsaker fra sjokoladebutikken. Til høyre: Heisdører i designmetall. 

Favoritt nr 7: Central Park

Om Times Square er NYC’s hjerte er Central Park dens grønne lunge. Rundt 40 millioner mennesker besøker parken hvert år og utallige er de filmer som er spilt inn her. Parken er over 3 km2 og kan være lang å gå gjennom, men leier du sykkel er den overkommelig. Sykkel er inkludert i New York-passet. Parken er ganske så flat så noen heseblesende tur blir det ikke. Ta det rolig og vær sikker på at du får med deg alt. 
Utenfor sykkelstien må du leie sykkelen og overser du skiltingen kan du være sikker på at noen minner deg på det, men det er alle avstikkerne som gjør denne turen til en favoritt. Her kan du velge mellom skøytebane, dyrepark, Shakespeares hage, Belvedere slottet og mange flere. Du kan mate endene i de mange små vannene rundt omkring i parken og ser du noe lite som piler avgårde over veien og opp i trærne, er det ekorn på jakt etter mat. Det finnes svært mange av dem overalt. 

Til høyre: Balto. I midten: Ekorn på jakt etter mat. Til venstre: På sykkeltur i Central Park.
Øverst til venstre: En av svært mange broer i parken. Øverst til høyre: Shakespeares hage. Nederst til venstre: Våren er kommet i parken. Nederst til høyre: Drabantbyen sett fra Central Park. 

Favoritt nr 8: Chinatown, Little Italy og Soho. 

Chinatown, Little Italy og Soho tar du i ett jafs. Når du først ankommer Chinatown merker du fort at atmosfæren endrer seg. Ingen snakker engelsk lenger og alle gateskilt står på kinesisk. Det handles grønnsaker på gaten og om du ikke visste bedre kunne du tro at du virkelig var havnet i Kina. 
I Little Italy selges det pizza og pasta over en lav sko, og midt imellom alle restaurantene dukker det opp en stor julebutikk. Den føles helt malplassert, men likevel, der ligger den. Den er verdt et besøk. Til slutt avslutter du turen med å rusle nedover Soho distriktet. Dette er kunstnerstrøket hvor det bor mange mennesker. Alle bygningene har de typiske nødutgangene i stål hengende på utsiden av husene. Slik vi har sett det i utallige amerikanske filmer. I tillegg finner du stilig street art og designbutikker hånd i hånd med second hand-butikker. 

Øverst til venstre: Grønnsaksselger i ChinaTown. Øverst til høyre: Litle Italy. Nederst til venstre: De kjente rømningsveiene i stål. Nederst til høyre: Street Art i Soho. 

Favoritt nr 9: 9/11 Memorial. 

Etter å ha holdt oss litt i utkantstrøkene en stund tar vi turen tilbake til Manhatten og besøker 9/11 Memorial. Det var her de berømte Twin Towers en gang stod og som så brutalt ble ødelagt i terroraksjonen 11 september 2001. Det var lenge usikkert hva som skulle skje i området og man valgte til slutt ikke å bygge opp igjen tårnene. Idag er det to firkantede hull i bakken hvor det renner vann ned langs kantene, som en evig påminnelse om hva som engang skjedde her. Et dystert innslag på favorittlisten vil nok mange kanskje mene, men en så stor og viktig del av vår historie at det er viktig å ta det inn over seg. Og når du rusler rundt firkantene og leser navnene som står her blir du berørt. Flere av navnene er pyntet med en rose, eller et bilde av mennesket bak navnet. Det er en stille og respektfull stemning i området. 

Favoritt nr 10: Grand Central Station.

De aller fleste stajoner i NYC er ikke mye å skrive hjem om, men et hederlig unntak er Grand Central Station. En aldeles nydelig stasjon, det finnes ikke noe bedre beskrivende ord. Den gamle stilen er beholdt, fra de sjarmerende billettlukene til de enorme lysekronene. Her finnes både kafeer og restauranter, butikker og alt du ikke kan tenke deg. I den ene enden finner du også et flott matmarked. Her er nesten alt økologisk og kvaliteten er skyhøy. Prisene følger selvfølgelig etter. Men det er verd hver krone. Eller dollar da. 

Øverst til venstre: Matmarked på Grand Central. Øverst til høyre: Billettlukene på Grand Central. Nederst til venstre: Stasjonshallen på Grand Central. Nederst til høyre: Lysekronen på Grand Central. 

Da ønsker jeg den en god tur til New York og håper dette er med på å gi deg inspirasjon og minner for livet.