Hiking

Vil du henge med oss?

Hengekøyesalget har eksplodert i Norge denne sommeren og spørsmålet som stilles aller mest er: Noen som har et tips til hvor vi kan henge? Vel, jeg har et tips.

Spørsmålet blir stilt av BHT og det var mange som ville. Vel, helt til det nærmet seg og yr.no meldte uvær og regn i bøtter og spann. Da forsvant de fleste. Vi som ble igjen, i usvikelig tro på godt vær, ble belønnet med en herlig, solrik og avslappende tur mellom trærne.

Populære hengekøyer

Hengekøyer er i vinden som aldri før og denne sommeren er det mer populært å «henge» enn å sette opp teltet. I motsetning til teltet så krever hengekøyen trær, og turen må legges akkurat der. Har du ikke sovet i hengekøye før anbefales det på det sterkeste. Det er lenge siden jeg sov så godt ute, men kanskje er du usikker på hva, hvordan og hvor? Da kan det være lurt å henge seg på en organisert tur.

På hengekøyetur gjennom Aurdalen

Turområde

Denne turen ble arrangert i regi av BHT (Bergen og Hordaland Turlag) og dermed var det ikke nødvendig selv å finne et egnet turområde. Men valget var godt og lå i området nord-øst for Eikefet i Lindås. Her går gamle, lettgåtte skogsveier innover i Aurdalen.

På vei

Det var bare omtrent 3 km til campsite og det er jo ikke så veldig langt er det vel? Da pakker man gjerne litt for mye i sekken. Turen begynte fint på fin grusvei innover i dalen. Solen skinte så vidt gjennom skyene, det var varmt og tempoet måtte justeres etter det og langsmed veien fulgte bruset fra elven oss. Da vi forlot grusen til fordel for sti tok vi en god stopp og smakte på det herlige fjellvannet i elven. Etter å ha brukt 2 km på å komme 100 m opp i høyden, går det nå over til å bli en total snuoperasjon og 140 høydemeter skal bestiges på korte 600 m. Da blir det bratt og de overfylte sekkene går fra å være håndterbare til å bli blylodd. Men fortvil ikke, selv om det er bratt så er det kort og det er lov å ta pauser. Heldigvis.

Turleder Bengt gir en hjelpende hånd i bratt terreng

Vel oppe åpner landskapet seg og foran oss ligger en nydelig liten seter. Den holder på å bli satt i stand og blir nok et fint lite paradis for en ny generasjon på tur i fjellet. Vi fortsetter ned mot Kvamsvatnet. På vestsiden renner det en bekk, elv om det har regnet, og her står trærne tett. I midten er den en åpen plass. Det skriker leirplass høyt og tydelig, vi hører etter og slår leir.

Gammel seter under oppussing

Leirplass

På en hengekøyetur trenger du en leirplass med mange og solide trær. Planlegger du å lage leirbål bør det plasserer litt vekk fra hengekøyene og det er veldig greit å ha rennende vann i nærheten. Like nedenfor vår leirplass ligger Kvamsvatnet. Så snart hengekøyene var på plass tok vi turen ned i vannkanten. Solte oss, lagde mat og badet. Helt stille, ikke langt fra sivilisasjonen, men vi følte vi var langt inni villmarken.

Noen lager bål og noen bader.
Nyter roen og stillheten ved Kvamsvatnet.

Mygg

Det er klart at når du velger å slå leir innimellom trærne så kommer myggen og gjerne tidlig på kvelden siden solen ikke slipper så godt gjennom. Det er derfor helt nødvendig å gjøre tiltak om du ikke vil bli spist opp. På hengekøyen trenger du myggnetting som du trer rundt. Et godt tips til deg selv er myggenser. Den holder alt av insekter ute og du kan gå i t-skjorte under uten å bli spist opp.

Vil du følge i mine fotspor?

Bildet under viser turløypen vi gikk. Vi slo leir like vest for Kvamsvatnet. Her står trærne tett og det er lett å finne plass til flere hengekøyer.

Kart over turen

Tips!

Vi valgte å gå opp Aurdalen og ned igjen Vetle Aurdal. Tar du turen med barn kan det være lurt å gå opp og ned fra Vetle Aurdal. Her er fin grus/skogsvei hele veien. Lettgått også for små barn. Trenger du mye å ha med deg kan du dra det etter deg på en sykkelvogn eller tilsvarende.

Bålkos holder myggen unna