Opplevelse

Loen Skylift – på kanten av stupet

En av Norges 3 viktigste fjorder heter Nordfjord og innerst i denne ligger Loen. En liten bygd med rundt 600 innbyggere. I tillegg til å ha en fantastisk natur, og utalllige kjente fjellturer, kan de nå skilte med enda en turistattraksjon; Loen skylift. Har du mulighet anbefales den på det sterkeste. Turen gir en flott opplevelse på et av Norges vakreste steder.

Fra fjord til fjell.

Like før sommersesongen i 2017 stod gondolbanen klar etter flere års arbeid og planlegging. Dronning Sonja stod for den offisielle åpningen og siden har banen fraktet passasjerer opp og ned, fra fjorden og tusen meter rett opp på fjellet Hoven.

På veien opp får du en spektakulær utsikt mot Skåla og Lovatnet i øst, Olden i sør og Nordjorden som siger ut mot havet i vest. Utsikten er noe av det beste Norge har å by på, og vil uten tvil gi mest valuta for pengene når det er skyfritt og blå himmel.

Hugin og Munin er i norrøn mytologi navnet på de to ravnene til Odin. Det er også navnet på de to gondolbanen på denne strekningen. Som to ravner flyr de opp og ned fjellsiden fra tidlig morgen til sen kveld.

Utsikt over Loen fra Loen Skylift

Det tekniske

Gondolbanen har en stigning på 60 grader på det meste. Det gjør det til en av de bratteste i verden. En gondolbane er lukket og typen som er i bruk i Loen er en såkalt pendelbane. Teknologisk betyr det at den er basert på vektutligning med to store vogner. Når den ene går ned går den andre opp. Det er tre wirer på hver side, to bærer gondolen og en drar. Bærewirene er festet oppe og nede i betongvegger, surret tre ganger rundt og låst med en wirelås. Sikkerheten er tatt på alvor og det er bygd inn god sikkerhetsmargin på anlegget.

Det verste punktet på vei ned, når banen dreier 60 grader utfor kanten.

Høydeskrekk

De fleste vil ikke tenke to ganger om de får anledningen til en tur med banen. For andre er det ikke snakk om å prøve. Høydeskrekk kan være svært vanskelig å overkomme. Undertegnede har selv moderat høydeskrekk og tåler en del høyde når det er fast grunn under føttene. Når det gynger derimot, kan det bli vanskelig. 

Gondolbanen oppleves svært stabil. Selv om det blåste noe på toppen gynget ikke banen, og plasserer du deg litt tilbaketrukket i vognen ser du kun rett ut og ikke nedover. Turen opp gikk svært bra og utløste ikke særlig til problemer, noe den fantastiske utsikten helt sikkert bidro til. 
Den verste delen av turen kommer på tur ned. Like etter start dreier vognen 60 grader utfor kanten og den synker som om du sitter i en heis. I en heis kan det krible i magen, her fylles den av en armada av sommerfugler som gjør fullt opprør i magen. Det varer ikke mer enn ett minutt så er følelsen over. Det hjelper å ha venner eller familie som kan distrahere deg og skulle det bli for ille har alle avganger en gondolfører som helt sikkert har god trening i å håndtere høydeskrekk. Spør på forhånd. 

Hilsen fra toppen

Universell utforming

Anlegget har universell utforming som betyr at det egner seg for både rullestol og barnevogn.

På toppen

Om været er bra fylles vognene av paraglidere. På toppen har de grundige forberedelser før de løper utfor kanten og setter kursen for bygda der nede. 
Hoven er også et flott utgangspunkt for lengre turer innover i fjellet. Her går merkede stier til Staurinibba, Årheimsfjellet og Skredfjellet. 
Restaurant Hoven ligger helt på kanten av fjellet og med store panoramavinduer kan maten nytes til en fantastisk utsikt mot Loen og fjorden under.

Utsikt mot Lovatnet
Paraglidere setter utfor Hoven. Kartet viser sti for de som ønsker å gå opp.