Utenfor vinduet

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet flyr måkene frem og tilbake, og en og annen hegre. De er på evig jakt etter mat og speider utover sjøen etter stimene med fisk som vaker like under overflaten. Høyt oppe i luften stuper de ned mot vannoverflaten så snart de får øye på dem. Så spørs det om de er rask nok, om de beregner riktig og treffer jackpot, eller bommer og må svinge raskt oppover igjen for å unngå et mageplask. Like bortenfor styrer andefamilien på med sitt. Morgenbadet ser ut til å være i full gang. Ungene har mye å lære og tiden er knapp. Høsten er like rundt hjørnet.

Utenfor vinduet

Innenfor vinduet kikker jeg ut. Sjøen duver frem og tilbake og har en beroligende virkning. Timene forsvinner raskt. Der ute er noens hverdagsliv og andres kamp for å overleve. Fugl og fisk. To forskjellige verdener likevel så nært knyttet. Rett som det er koker det i sjøen. Som om noen har montert boblebad der ute. Fisken hopper og spretter i ett kjør. Noen tar bare et forsiktig lite hopp, mens andre briljerer og hopper med hele fiskekroppen over vannoverflaten. De minner om kuer som slippes ut på jorde om våren. Spretne og lekne, full av energi i glede over livet. Hvorfor kommer de så nært inn til land? Vet de ikke at fuglene sitter der og venter på at middagen skal komme?

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet begynner noen å slåss. Et fuglepar får plutselig en rival på besøk. De skriker, kjefter og slåss. Hopper rundt på den lille holmen som om det var en boksering. Den ene, den opprinnelige partneren, står på ett ben. Har han skadet seg i kampens hete? Eller var han skadet fra før? Var det derfor det kom en rival på besøk, fordi han var et lett bytte? Det spiller ingen rolle, etter en lang og intens kamp vant han og beholdt sin kjære.

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet kommer to kajakker til syne bak neset. De har sikkert planer om å padle rett frem, men lykkes ikke så godt med det. Det går i sikk sakk fremover og oftere enn ikke, i feil retning. Padleteknikken er ikke på plass enda og det er tydelig de mangler erfaring. De prater seg imellom. Om alt vannet som på mystisk vis er inni kajakken. De lurer på om det er hull et sted. Det frister å fortelle dem at det manglende spruttrekket spiller en rolle, men de skjønner det nok med tiden. På et blunk forsvinner de rundt neste nes og det blir stille.

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet siger en ørn plutselig forbi. Den kommer helt stille uten et vingeslag, seilende på vinden. Snart blir den oppdaget av måsene og tjeldene i viken. Det blir et svare spetakkel som høres ut over bakker og berg. Alle skriker i frykt og vil skremme, samtidig som de er redde og må advare hverandre. Som om noen ikke har skjønt det allerede. Måsene skyver frykten til side, tar opp kampen og egler seg innpå ørnen. Jager han av gårde. Den liker ikke oppmerksomheten, og det blir vanskelig å jakte med alt skvalderet i ørene. Måsene skriker for full hals og gjør sitt beste for å lage trøbbel. Ikke lenge etter kapitulerer ørnen og flyr avgårde. Måsene følger etter til de føler den er utenfor rekkevidde for ungene.

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet brytes stillheten av et fly som flyr forbi. Til forandring er det et lite fly. Ikke et av de store med mange sydenpassasjerer som kommer hjem fra ferie og skal lande på Flesland. Med fin brunfarge og helt utslitte etter en ukes ferie. Nei, i dette flyet er det nok bare plass til 4-5 passasjerer. Det flyr lavt og ikke så fort. Da er det faktisk mulighet til å se noe. Ville jeg trivdes der oppe? Kanskje ikke. Selv om tanken på å fly sånn passe høyt der oppe, og se alt i fugleperspektiv, frister. Kikke ned på alt som rører seg, i fullstendig frihet. Legge seg på vinden og seile av sted. Nå har de sikkert mange bekymringer fuglene som flyr rundt forbi. Iallefall to. Mat og unger. Men i min fantasi handler det kun om vinden, friheten, og en altomslukende lykke.

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet faller skumringen på. Sjøen roer seg ned, blir blank og innbydende. Suset i trærne forsvinner. Fiskestimene har dratt videre og måsene tar kvelden på skjærene. De maser i vei. Forteller hverandre om dagens opplevelser. Noen har kanskje dratt langt til havs, funnet en fiskebåt og fått masse fisk rett i fanget. Spist seg god og mett. Andre kan stolt fortelle at i dag, i dag tok junior sine første vingetak. I morgen klarer han nok å lette fra vannoverflaten, uten at rompa blir for tung og henger igjen i sjøen. Det kommer brått en lyd. Måseflokken stivner til et lite øyeblikk, alle lytter, så letter de og flyr avgårde som på kommando. Tilbake ligger kun et lite minne om at noen har vært her.

Utenfor vinduet

Utenfor vinduet er det helt stille. Solen går ned i havet. Forsiktige skvulp treffer fjæresteinene. Vinduet står åpent så bølgene kan vugge meg i søvn.

Utenfor vinduet


Likte du historien min?
Klikk liker på min facebookside eller Bloglovin' så kan du lese flere så snart de publiseres. 

Follow


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fjelltur: Bakkanosi 1398 moh

Ustaoset skiparadis

Nærøyfjorden - Storslått, mystisk og vakker