Kajakk

I midnattsolens rike

Godværet følger oss på vår reise gjennom Lofoten. Neste reisemål er Gimsøya. På nordsiden ligger flere mil med hvit sandstrand og utsikt mot storhavet. Ingen land i sikte og et fantastisk sted for å se midnattsolen.

Hva er en midnattsol?

I perioden fra slutten av mai og til midten av juli, om du er nord for polarsirkelen, finnes midnattsolen. Det betyr at solen ikke går ned i havet før den står opp igjen og du kan se snuoperasjonen. En artig og «must see» opplevelse om du langt nord i denne perioden.

Camping

På Gimsøya bor det bare 230 fastboende og de fleste jobber med fiske og turisme. Det var derfor litt overraskende å oppdage at det kun er en campingplass her, på gården Hov, som er vårt mål for dagen. En moderne gjør-det-selv campingplass hvor du betaler for plassen i billettmaskinen og finner deg en plass til teltet eller bobilen på de vakre, grønne områdene. Og her har alle utsikt mot stranda, sjøen og forhåpentligvis, midnattssolen. Landskapet er flatt med store grønne marker, fylt med engblomster. Det er ikke så mye trær og skog her, men i bakgrunnen ruver Hoven. Nest høyeste fjell på øya. Men oppmerksomheten trekkes hele tiden mot den vakre stranda. De nydelige fargene og bølgene som kontinuerlig slår mot stranden. Lyden følger den inn i søvnen og gir ro til sjelen.

Stranda på Hov

Hesteriding

På Hov gård handler alt om hester og du kan ri dem om du vil. Tenk deg å få velge ut din egen islandshest, ri bortover det åpne landskapet, forbi fiskehjellene, rusle avgårde på stiene fra vikingtiden og ende opp ridende i strandkanten. En stor drøm for mange. Bli med på ridetur i noen timer, hele dagen eller hvorfor ikke bli med på en flerdagers tur med overnatting ute. Det hele toppes med en tur under midnattssolen. Alt handler om midnattssolen.

Hesteriding på Hov Gård

Hov Cafe

I første etasje på låven bor hestene. I andre etasje er høyloftet gjort om til cafe. Og for en cafe. Det originale miljøet er bevart, bare tilført litt ekstra interiør for å gi en varm og hjemmekoselig følelse. Lange bord i tykke treplanker. Gamle melkespann er omgjort til lamper i taket. Sauseskinn i hver en stol for å holde deg varm på kalde dager. Og det beste. En hel vegg er byttet ut med store vinduer. Foran der står gyngestolene på rekke og rad. Kjøp deg en kopp kaffe, et kakestykke og gyng i vei mens du nyter utsikten. Det går fort noen timer da.

Hov Cafe

Kajakk, sykkel eller golf

Øya er perfekt for mange aktiviteter. Hva med en sykkeltur? Hovedveien følger stort sett kystlinjen hele veien rundt øya, noe som gjør utsikten fra sykkelsetet spektakulært. Veien er ganske flat og passer for hele familien. Velg mellom 15 eller 20 km rundtur.

Eller hva med en runde golf? Verdens nordligste golfbane ligger kun et steinkast fra strendene. Test evnene dine mot naturkreftene, stå på kanten av verden og spill golf under midnattssolen. Det finnes ikke noe mer naturlig tidspunkt å spille golf på enn midt på natten. Ikke her oppe iallefall.

Været kan være tøft for en lite øy når stormene feier inn fra storhavet. Men det kan også være magisk når været er stille. Da gjelder det å finne frem kajakken. Paddle langs stranden, studere livet under havoverflaten i den krystallklare sjøen og oppleve lykken når en ørn eller sel passerer. Men aller viktigst, sitt i kajakken så langt til havs du kan, når solnedgangen kommer. Å sitte helt nede på vannflaten gjør solnedgangen til en enda større opplevelse. Det føles som å være en del av den, og ikke bare en tilskuer.

Padling på stranden

Hoven 368 moh.

Bak det hele ligger fjellet Hoven. Det er ikke det største på Gimsøy, men turen opp er enkel og hele familien kan følge med. Og når er det best å ta turen opp? Om kvelden selvfølgelig. Sette seg ned på toppen og vente på midnattssolen. Uten å ta for hardt i, du kan bli på øya hele uken og ikke kjede deg en eneste gang.

Fjellet Hoven på Gimsøya, perfekt sted å nyte midnattssolen.