Kajakk

Lofotens lille Hawaii

Under planleggingen av årets ferie oppdaget jeg at fergen mot Loften gjorde et lite stopp på en liten øy midtveis over fjorden mot Lofoten. Øya het Skrova og for en entusiastisk padler så den svært spennende ut. Brosjyren kalte den for Lofotens lille Hawaii og årsaken skal visstnok være at det regner mye mindre her enn ellers i Lofoten. Det høres jo lovende ut for første feriedag.

Fergen ankommer sent på kveld og solen er på vei ned i havet. Den glitrer i sjøen. Øyas form gjør havna helt beskyttet fra havet utenfor. På innsiden ligger sjøen speilblank. Det er et praktfullt syn og her passer det bra med vannaktiviteter som kajakk, SUP eller hva med å ta robåten en runde i havna en kveldsstund.

Havna i Skrova ligger speilblank en sen kveld. 

La bilen stå!

Når du ankommer øya står det et skilt på kaien som oppfordrer deg til å parkere bilen. Det tar ikke lange tiden å rusle gjennom bygda. Det blir lettere å få med seg alle detaljer og slå av en prat med de fastboende.

Idyll i havna
Litlemolla sett fra Skrova

Skrova rundt

Alle øyer er jo egentlig perfekt for alle slags vannaktiviteter og Skrova er intet unntak. Så idag handler alt om kajakken. Været viser seg fra sin beste side og da passer det å padle rundt hele øya. Langs hele østsiden står bratte fjellsider rett opp fra havet. Et yrende fugleliv svever over oss hele tiden og er til tider øredøvende. Når vi nærmer oss nordsiden endrer landskapet seg. Marker med grønt gress kommer til syne og så dukker strendene opp. Mange, lange strender med helt hvit sand. Sjøen skifter farge til asurblått. Det føles som om vi svingte feil et sted og havnet i, ja nettopp Hawaii. Dette må jo være hvorfor øya kalles Lofotens lille Hawaii. Det er så vakkert at det gjør rent vondt å se på. Padlingen opphører og strømmen dra kajakken fremover.

En dag på stranden

En lunsj på stranden er obligatorisk og den blir lang. Etterpå blir det soling mens tærne krøller seg i sanden, og like over oss flyr ørnen. Ikke bare en, men mange. De enser ingenting og flyr att og fram på jakt etter dagens middag. Strendene er ikke overfylte og det skyldes nok at sjøtemperaturen ikke står helt i stil til omgivelsene. Sjøen er kald og selv om noen få har våget seg uti og plasker i vei, holder de fleste seg til å vasse langs stranden. Det blir vanskelig å reise herfra.

De hvite strendene på nord-øst siden av Skrova

Skrovafjellet

Kajakk kan leies på Skrova, men strendene er tilgjengelig også på beina gjennom naturreservatet. Et mylder av engblomster lyser opp landskapet langs den 1,5 km lange grusveien og gir deg lyst til å løpe barføtt over markene med en blomsterkrans på hodet. Utsikten mot strendene er overveldende. Benytt anledningen til å vasse barbeint i strandkanten og nyt en god lunsj i gresset. På veien tilbake passer det fint å ta en avstikker opp på Skrova’s høyeste fjell, Skrovafjellet, på 281 moh. Vel oppe er det 360 graders panoramautsikt, båte mot fastlandet og mot Lofotveggen, iallefall når været er fint. Og i ferien er det jo alltid fint vær, ikke sant?

Skrovafjellet 281 moh

Lokal mat og overnatting

Selv om øya er liten ligger det to restauranter langs bryggekanten som begge tilbyr lokal mat. På menyen står det både skrei, laks og hvalkjøtt. For en ekstra spesiell opplevelse ta turen til Skrova fyr. Der tilbys det også overnatting. Ellers ligger mange av Lofotens uforglemmelige røde rorbuer her.

Vanlige hytter, leiligheter og rom er også tilgjengelig for den som trenger noen timer på puten. Den gamle oljetanken midt i havna fylles ikke lenger av olje, men er omgjort til en leilighet og kan leies for kortere eller lengre opphold. Men om det er opplevelsen av naturen som er målet, og våkne opp til soloppgang og måseskrik i øret, ta med teltet eller hengekøyen til strendene og bli en natt eller to. 

Mange muligheter for overnatting på Skrova

Fotoutstilling

Skrova har et rikt kulturliv og flere festivaler gjennom året som kan være flotte å få med seg. Om ingenting skjer akkurat når du besøker øya kan du glede deg over flere permanente fotoustilliger. Ta turen gjennom øya’s eneste tunnel og kikk på ustillingen «Tunnelsyn». Den viser livet på Skrova helt tilbake til 1960-tallet. Vel verdt å få med seg. 

Fotoutstillingen «Tunnelsyn» inni Skrovas eneste tunnel.