Kajakk Opplevelse

Lofotens mørke side

Veien foran bilen leder til Henningsvær. Det har vært så mange inntrykk de siste dagene at det tar tid å prosessere alt. Vi kjører derfor i stillhet og er fortapt i egne tanker, da vi med ett er på broen og har en fantastisk utsikt mot Henningsvær.

Det blåser og er overskyet, endelig får vi se en mørkere side av Lofoten.

Dramatisk landskap

Å kjenne naturkreftene på kroppen

Når solen forsvinner og skyene dekker himmelen forsvinner fargene i Lofoten. Alt blir mørkt og grått og sjøen blir svart. Det er ganske fascinerende å oppleve. Landskapet blir mystisk, som om det prøver å gjemme seg. Å stå ytterst mot havet å kjenne naturkreftene herje. Vinden og regnet pisker mot ansiktet. Det smaker salt på leppene.

Det er da du føler at du lever.

Det gamle fyret, renovert tilbake til sine storhetsdager, står ved siden av. Og det har det gjort i mer enn 150 år. Tenk på alt det har sett. Alle fiskerne det har reddet med sine utrettelige lysblink. Alt fra rasende stormer til de flotteste sommerdager. Utallige båter har passert. Tenk på hva det kunne ha fortalt.

Henningsvær fyrtårn

En rusletur gjennom «byens» korte, men allsidige hovedgate er obligatorisk. Ja, det er flere av de typiske turistbutikkene, men det er også de andre. De spesielle. Fotobutikken, kunst- og utstillingsbutikken, sølvsmeden og fersk, nytrukket kaffe-to-go butikken. Tilsist en hvil på benkene utenfor kiosken, med en softis i hånden. Nyte og se på livet.

To berømte street-art artister, Dolk og Pøbel, tilbragte lang tid i Lofoten for noen år siden. Overalt hvor de kom, la de igjen små og store kunstverk. Mange av dem finnes i Henningsvær så pass på å utforske øyene og stedet godt.

Til høyre: Rock climbers cafe. Til venstre: Rusletur gjennom Henningsvær.
«Fiskeren» av Pøbel

Ellers er her utallige spisesteder. Et av de helt spesielle er Rock Climbers Cafe. En liten koselig cafe/pub/spisested. Velg det som passer. Interiøret er satt sammen av møbler som ikke helt matcher, noe som gjør at det matcher perfekt. Stedet har en god atmosfære og føles som hjemme.

Fjellklatrerne

På fastlandssiden av broen ligger fjellet Festvågtind. Det har noen stupbratte fjellsider. Noe som gjør det til fjellklatrernes paradis. Klatrere fra hele verden kommer hit for å klatre, for å lære og delta på guidede turer.

De klatrer i fjellveggen hele dagen og henger i kafeen om kvelden.

Her diskuteres det ruter og teknikker i et stort og veletablert klatrersamfunn. Festvågtind er 542 moh og er oppnåelig selv om du ikke er klatrer. Ta en kikk på utsikten på bilde øverst i artikkelen. Det er bratt ja, men det er svært populært å ta turen opp til toppen hvor det er 360 graders sikt over hele området. En spektakulær utsikt. 

Klatreveggen på Festvågtind

Ut på tur i kajakk

Ellers er der jo alltid en kajakk. Etter å lest litt noen av mine historier vet du nå at jeg er veldig glad i å padle og Henningsvær og øyene rundt er i så måte perfekt. Padle gjennom og rundt, passere kolonier med fugler, fiskebåter som går ut eller kommer hjem med mengder av fisk, oppdage street-art fra sjøsiden og simpelthen bare nyte å være her. Leve drømmen om padling i Lofoten.

En stor opplevelse.

Til sist avsluttes turen opp og ned hoved sjø-gaten, havna. Se og bli sett. For et vakkert sted.

Hoved sjø-gata i Henningsvær