Kajakk

Finnes det Troll i Lofoten?

Over hele Norge finnes det historier om Troll. Når Trollene blir utsatt for sollys eksploderer de eller blir til stein.

Derfor har vi deler av trollene spredt over hele Norge, som Trolltunga. Eller når de blir til stein får vi vakre fjell som Trolltindane eller De syv søstre. Noen ganger har trollene et uhell og er årsaken til at vi får f.eks en ny fjord.

Eventyret om Trollfjorden

En av Lofotens mest berømte steder er Trollfjorden. Ifølge eventyret var det en innsjø her før i tiden. Hva skjedde? Vel, eventyret går noenlunde som dette; Vågakallen var veldig opptatt med fiske en sommer, så kuene hans gikk ganske fritt omkring for seg selv. Snart endte de opp rundt innsjøen fordi her var gresset saftig og godt. 

Men i dette området var gresset forbeholdt kuene til Hinnøytrollet. 
Så da datteren hans kom og fortalte at det var fremmede kuer på enga som spiste opp gresset, ble han rasende. Han tok den største øksa si og løp mot innsjøen. Nesten fremme snublet han og falt så lang han var. Da han tok seg for med armene kylte han øksa ned i fjellet mellom innsjøen og sjøen. Slaget var så hardt at eggen var langt under sjøoverflaten.

Han kom seg opp igjen og dro løs øksa. Det resulterte i at vannet i innsjøen sank til samme nivå som i sjøen. Innsjøen var nå blitt til en fjord og har blitt kalt Trollfjorden siden det.

Ved inngangen til Trollfjorden

Hurtigruten

Og den samme fjorden er også tilgjengelig for deg. Den mest spektakulære turen får du ombord på Hurtigruten. Denne går opp og ned norskekysten hele året og er den eneste cruisebåten som går inn i fjorden.

Trollfjorden er bare 70 meter bred ved inngangen og 3 km lang. Fjellsiden strekker seg 1000 meter rett opp i været. Den er bratt, vill og dramatisk. Ombord på et stort skip virker fjorden liten, for liten for skipet og du kan nesten strekke ut armene og ta på fjellet. Men bare nesten. Innerst i fjorden, står kapteinen «på bremsen» og skipet snur 360 grader. Omtrent som en bil som skrenser.

Det er utrolig stilig å se på.

Bli med på båttur

Det finnes mange firmaer som tilbyr båtturer til Trollfjorden. Du kan velge mellom RIB båter eller mer tradisjonelle fiskebåter. Vanligvis blir det en rundtur hvor båten går innom noen av de hvite sandstrendene, leter etter ørner og tar turen innom noen av de avsidesliggende stedene i området. 

Noen ganger hender det at det dukker opp en hval eller to, eller andre dyr i havet. Noen tilbyr også flerdagersturer med glamcamping. Altså luksusovernatting i lavvo. Et godt alternativ for nærhet til naturen for de som ikke er komfortabel i vanlig telt. 

Trollfjordhytta

Den aller beste opplevelsen får du om du tar turen inn i Trollfjorden i kajakken. Sett opp leirplass innerst i fjorden, og bli over natten. Våkne opp til solen som titter frem over fjelltoppene. Spis frokost med utsikt til fjorden. Før båtene kommer og forstyrrer freden. Kanskje kommer noen seler inn i fjorden og tar morgenbadet sitt her.

En tur opp til Trollfjordhytta er også å anbefale. Har du nøkkel kan du bli der noen dager og besøke toppene rundt. Vær obs på at dette er høyfjellet hvor været er ustabilt og forholdene ville.

Vær sikker på at du kan ferdes i slike forhold, eller bruk en guide om du er usikker.

Campsite innerst i Trollfjorden

Det beryktede Raftsundet

Utenfor Trollfjorden ligger Raftsundet. Dette er et smalt sund som skiller øyene fra hverandre. For å komme til Trollfjorden må Raftsundet krysses. Tidevannet kan gi sterke strømmer. Vinden presses gjennom sundet noe som gjør at du alltid får sidevann når sundet krysses. Omgivelsene skifter fort når været blir dårlig. De tunge skyene og fraværet av sol fjerner alle fargene. Alt blir grått og sjøen blir svart og skummel. 

Jo større bølger, jo mer vill og dramatisk ser den ut. Som om den har lyst å svelge deg hel. Bare timer senere endrer forholdene seg og sjøen blir flat som en pannekake. Vinden stilner og ikke en krusning er å se på overflaten. Du kan trygt kalle den ustabil. Uansett vær, et eventyr er den. 

Fra storm til stille sjø

Om du ikke får anledning til å ta turen inn i Trollfjorden, ta iallefall turen til Raften camping. Det smaleste stedet i sundet og hils på cruisebåtene når de passerer. Vink til trollene også. Det er greit å ha dem på din side. Bare sånn for sikkerhets skyld.

Hils på cruise båtene i Raftsundet.