Hiking

Oppstemten til Ulriken

Bergen er Norges nest største by og blir av mange sett på som byen hvor det alltid regner. Det er ikke sant, men det regner mye. Vi har ofte vær rekorder. 26 dager på rad med regn, eller 21 dager uten. Hva med 93.9 mm regn på under 24 timer? Men det kan også være omvendt. Sommeren 2018 er den varmeste og tørreste på mange, mange år. Og når solen skinner skifter vi personlighet. Lokalbefolkningen altså. Gatene fylles med folk, parkene likeså. Det er ikke et ledig sete å oppdrive på gatekafeene. Vi smiler fra øre til øre, snakker med fremmede og føler at vi virkelig lever. Så feirer vi med å ta enda en tur opp til Ulriken. Det høyeste fjellet som omkranser Bergen by.

Oppstemten til Ulriken

Mange stier til toppen

Det er flere stier som fører til toppen. Den enkleste er å ta Ulriksbanen. Den beste veien er å gå opp. Det er bratt så kanskje noen vil synes det er mer klatring enn tur. Den mest brukte stien heter Oppstemten. Et ordspill basert på sangen som ble skrevet til Ulriken så langt tilbake som i 1775, Nystemten. Første del av turen går på grusvei, også den er bratt. Etter omlag en km, står du foran trappene som ligger der klar og venter på deg. Det er bare å begynne å telle. Det skal være 1500 av dem.

Ulriksbanen går til toppen av Ulriken

Sherpaene

Sommeren 2016 kom sherpaene til Bergen. Oppgaven deres var å bygge trappene opp til toppen. Sherpa er navnet på en etnisk folkegruppe som bor i den østlige delen av Nepal. De er fjellfolk, født med fysiske egenskaper som gjør dem perfekte for hard jobbing høyt til fjells. Og gjett om de kan bygge stier ved hjelp av stein. Det tok 3 somre å bli ferdig med trappene.

Prosjektet ble neste stoppet flere ganger pga mangel på penger, men hver gang stilte folk og firmaer opp og donerte penger til prosjektet. Og i september 2018 var de endelig ferdig. Hver dag går mer enn 12oo mennesker opp akkurat denne stien og viser at pengene har kommet til nytte.

Sherpaene jobber på stien

På tur i trappene

Det er ikke noe spesielt mønster i trappene. Noen har lange trinn, noen korte. De går i zikk zakk oppover og følger den naturlige veien opp fjellsiden. Siden trappene ligger innerst i skaret blir det ikke mye til utsikt oppover. Alt du ser er folk som går opp og ned, og kanskje en sau eller to.

Mange løper, noen går bare veldig fort. Kanskje blir det litt kjedelig om alle ser ut til å være i bedre form enn deg, men vet du hva, alle må begynne et sted. Hold fokus. Det er god sikt til toppen hele tiden og for hvert steg du tar kommer den nærmere. Og når du har tråkket på det siste trinnet er du nesten på toppen. Utsikten over byen ligger foran deg og over hodet svever Ulriksbanen. Husk å ta et bilde.

Ikke stopp her, gå hele veien til toppen. Utsikten er storslått. Sett deg ned på benken og få igjen pusten. Ta en kop kaffe i Sky:skraperen og nyt dagen. Om kvelden blir kafeen gjort om til en fin restaurant. Bestill et bord ved vinduet, sånn at du får med deg utsikten over byen når lysene tennes. Det er så vakkert. Byen er innbydende og full av liv. Du vil ikke være noen andre steder enn akkurat her.

Bilde til venstre: Parti av stien yterst på fjellet. Bilde til høyre: Sky:skraperen kafe
Utsikt over Bergen by

Velg en annen vei ned

Nå du skal ned har du mulighet til å velge en annen vei. På utsiden av fjellet går det en fin sti. Da har du sikt mot byen hele veien ned. Du må klatre litt innimellom, hjelpe til med hendene, men du får brukt hele kroppen. Jo lenger ned du kommer jo mer detaljer ser du fra byen og kanskje ser du steder du har lyst til å besøke senere. Det er 7 fjell rundt Bergen og alle har gode stier til toppen. Ingen grunn til å stoppe nå.

Detaljer fra stien