Opplevelse

På Sightseeing i Bergen

På vestsiden av Norge, ytterst mot Nordsjøen ligger Bergen omkranset av de syv fjell. Byen med mange, mange regnværsdager. Så mange at noen turister forventer regn og blir skuffet om det er solskinn. For når været er bra, er det veldig bra. Da inntar bergenseren bygatene og koser seg i parken, på kafeer og langs bryggekanten. Noen liker seg i båt langs bryggen, mens andre tar Fløibanen til fjells og går på tur.

Det er mye som definerer byen vår og menneskene som bor her. En ekte bergenser er over gjennomsnittet patriotisk og heier på Brann. Han er ofte høylytt og snakker mye. De liker å fortelle deg at «vi kommer ikke fra Norge, men fra Bergen». Vi er stolt av byen vår og stiller alltid opp når det trengs.

Mange som kommer til byen har gjerne bare en dag eller to til rådighet og vil se så mye som mulig på en gang. Derfor får du her et tips til en rundløype du kan ta på en dag. Kanskje bør du også velge spesielle tider på året, eller dager i uken for å få med deg det du ønsker av livlige aktiviteter som skjer rundt i vår flotte by.

Bergenhus Festning

Ytterst på Bryggen, bak høye murer ligger Norges best bevarte festning. Allerede på 1100-tallet ble det bygd en kongsgård på dette stedet og flere av ringmurene fra den gang er bevart helt frem til idag.

Tidlig på 1500-tallet ble området endret til en militær festning og ble i flere hundre år brukt til å forsvare Bergen mot fiender. Håkonshallen og Rosenkrantz-tårnet er de best bevarte bygningene fra den tiden og du kan gå inn i begge om du kjøper inngangsbillett. Resten av festningen er gratis å besøke og det er nydelig å spasere en tur gjennom parken med sine grønne plener og majestetiske trær.

Området er fremdeles den dag i dag et militært anlegg. Men bruken har endret seg og nå arrangeres rockekonserter, operaforestillinger og årlige festivaler som Bergenfest i juni og Bergen ølfestival i august. Begge er veldig populær blant bergensere.

Norges nasjonaldag feires 17 mai hvert år. Denne dagen har alle fri og pynter seg i sine fineste festdrakter og drar ut på byn tidlig på morgenen. Toget starter fra festningen og går en rundtur gjennom byens gater før det hele avsluttes på Torgalmenningen. I toget er det både voksne og barn, det spilles korpsmusikk og danses gjennom bygatene.

Bryggen

Når du forlater festningen fortsetter vandringen mot Bergen sentrum. På veien passerer du Bryggen i Bergen. Den ble bygget allerede i 1070. I mange hundre år var bryggen knutepunkt for all handel i Norge. Alle bygningene på Bryggen er fredet og er nå å finne på Unescos liste over verdens kulturarv.

I de fleste bygningene er det handel, og det er turistindustrien som råder grunnen her idag. Et omfattende arbeid er lagt ned for å bevare området og trebebyggelsen. Mellom flere av bygningene er det trange smau inn til baksiden og her finnes mye spennende å utforske. Flere håndverkere har sin arbeidsplass her og selger det de lager.

Bergenserne elsker fest og moro og en av de virkelig store begivenhetene som får bergenseren til å strømme til Bryggen er Tall ship race. Den arrangeres i slutten av juli og det forventes over en halv million besøkende.

Fisketorget

Når du har kommet deg ut av de smale smugene på Bryggen, og kanskje har du med deg en suvenir eller to, står Torget for tur. Aktiviteten på torget varierer med årstidene. I gamle dager var det handel med mat som var dominerende. Bøndene fra områdene rundt Bergen kom inn og solgte fisk, poteter, frukt og jordbær som de dyrket hjemme på gården eller fisket på havet.

Idag feires dette med å arrangere Torgdagen. Tidlig en lørdag i begynnelsen av juni kommer igjen bøndene og fiskerne til byn. De kler seg ut i klær fra gamle dager og ankommer byen i gamle båter for å selge varene sine. Norsk folkedans synges, spilles og danses gjennom dagen. Det lukter fisk og man kan smake på norsk tradisjonsmat. Torgdagen er gratis for alle.

Etterhvert har de store matkjedene tatt over matsalget og færre og færre handler på torget. Men de siste årene har trenden snudd og nå har bøndene igjen returnert til torget. Bondens marked arrangeres to ganger pr mnd og da stiller bonden med varene sine på torget. Det er svært populært og har mange handlende gjester.

Om sommeren og i hele turistsesongen er det også mange salgsboder her og det er mulig å få kjøpt alt fra suvenirer til håndverksvarer og fisk i alle varianter. Benker og bord settes ut og maten kan nytes med utsikt mot sjøen.

Akvariet. 

Etter å ha luktet og spist deg gjennom Torget setter du så kursen for Akvariet ute på Nordnes. Akvariet er Norges største og er en stor attraksjon i byen. Hovedattraksjonene er pingviner, sjøløver og otere. Men du vil finne det meste av fisk som lever langs norskekysten. I tillegg er det også en stor tropisk avdeling med både krokodiller og edderkopper.

Akvariet er ikke av de største, men den er full av sjarm og det er tett program gjennom hele dagen. Du kan bli med når dyrene skal mates og trenes. Selene gjør gjerne noen saltomortaler for en ekstra fisk.

Hvis du ikke er spesielt glad i akvarier kan du gå en tur i parken, eller hvis det er varmt, ta deg et bad på Nordnes Bad.

Shillingsbollen

Det blir en lang vandring tilbake til byen, men turen går forbi sjarmerende boligstrøk på Høyden, forbi Tinghuset og Teateret. Store deler av dagen er gått og det er kanskje på tide å sette seg ned og hvile trette ben. Ta seg en liten matbit og en kopp kaffe.

Det finnes mange spisesteder i Bergen og du kan få mat fra alle verdenshjørner. Men om du vil oppleve et av de lokale spisestedene hvor bergenserne treffes når de er på bytur tar du turen til Godt Brød.

Dette er en kafe med økologisk og hjemmebakte boller og brød. Her får du blant annet kjøpt den berømte Shillingsbollen. Bollen er selvfølgelig en ekte bergenser og selv om den bakes andre steder i Norge smaker den aller best i Bergen. Navnet har den fått fordi den opprinnelig kostet en shilling.

Musikkpaviljongen og festplassen

God og mett i magen går nå turen til Byparken. Her står Musikkpaviljongen. Den ble gitt i gave til Bergen i 1888 og har siden vært det naturlige midtpunkt i parken. Så snart våren kommer bugner det av blomster rundt paviljongen og gjør den til et av de mest fotograferte motivene i Bergen.

Hele parken bugner av blomster og trær og de kommer virkelig til sin rett om våren når alt spirer og gror. Ofte spilles det musikk her og plenen blir et naturlig sted å sette seg ned for den som ønsker å nyte konserten.

I desember pyntes paviljongen med lys og er med på å vise vei til julemarkedet som arrangeres hvert år i desember på Festplassen like bortenfor paviljongen. Julemarkedet er på kort tid blitt en av Bergens store attraksjoner i førjulstiden.

Torgallmenningen

Så er turen kommet til Bergens storstue, Torgallmenningen. Dette er møteplassen fremfor noen og her arrangeres det konserter, alle åpne og gratis for publikum. Når bergenserne protesterer mot noe gjøres det her. Her kan du vise frem dine talenter og holde oppvisninger for passerende. Gatemusikanter står på hvert hjørne og her avtaler folk å treffes.

Det vanlige treffstedet er ved Den Blå steinen. Den ligger i den sørlige delen av området og er en stor avlang blå stein. Alle vet hvor den er. Så om du går forbi og lurer på hvorfor det alltid står mennesker og henger rundt steinen så er det nok fordi de venter på noen.

I andre enden troner Sjøfartsmonumentet. Det sto ferdig i 1950 og er et monument over sjømenns innsats på sjøen fra vikingtiden og frem til nyere tid.

Om du har ønsker om å shoppe litt tar du turen innom Galleriet på veien over Torgallmenningen.

Trommingen fra byens buekorps kan ljome gjennom bygatene tidlig en lørdag eller søndag morgen. Buekorpsene er sentral i 17 mai toget og trener hele våren til den store begivenheten. Buekorps har eksistert i mer enn 150 år og det er unge bergensere som marsjerer og øver på eksersering. Tradisjonen stammer fra borgervæpningen på 1850-tallet. For bergenserne betyr trommingen at våren er kommet, mens mange innflyttere som får forstyrret søvnen tidlig i helgen ikke er så begeistret for tradisjonen.

Fløyen

Tilslutt venter Bergens største attraksjon, Fløyen. For å komme til Fløyen kan du ta Fløibanen opp, eller du kan gå om du fremdeles ikke har fått gnagsår. Det er ca 3.5 km å gå opp og det er gasnke bratt.

Fløibanen er en kabelbane som går oppover langs fjellet til Fløyen. Det tar ca 5-8 minutter til du ankommer toppen og da er du 320 meter over havet. Her oppe, så sant det ikke regner og er tåke, får du en fantastisk utsikt over hele byen (se bilde øverst i artikkelen).

Fløyen er et av de syv fjell som omkranser Bergen. Her oppe finner du restaurant, butikk og lekeplass for de minste barna. Det er også startpunkt for turer i fjellet. Her finnes et mylder av stier, grusveier og utsiktspunkt. Det er også satt opp griller hvor du kan tilberede medbragt mat. Spør etter turguiden i butikken så får du forslag til 10 forskjellige turer i området. 

Om sommeren arrangeres det mange ulike aktiviteter. Du kan bli med på skattetjakt, fjellsykling, guidede turer, zipline, låne kano eller prøve fiskelykken. 

Det finnes ikke noe vakrere enn å stå på Fløyen en sen kveld og skue over Bergen by. Alle byens lys skinner mot kveldsmørke og skaper en helt magisk stemning. 

Totalt er rundturen ca 5 km lang om du tar Fløibanen opp. Om du velger å gå opp blir turen ytterligere 3,5 km lang. En vei. Da kan du f,eks ta Fløibanen ned til sentrum igjen. 

Jeg håper du har hatt en fantastisk dag og har fått med deg attraksjonene jeg har listet opp. Det finnes selvfølgelig mange flere, men har du kun en dag og vil ha med deg det som gjør Bergen til Bergen har du nå fått en smakebit. 

Godt tur!