På festival, ytterst i havgapet
- Kom igjen, du klarer det.
- Bare litt til nå så er du der.
- Ta i, du klarer det - jaaaa...

Mestringsfølelsen er enorm. Brølet kommer dypt innenfra, slynges mot fjellsidene og ekkoet henger i luften. Heiagjengen jubler. Alle deler Linda's glede over å forsere kanalen på tredje forsøk og mot alle odds. Strømmen er sterk og øker stadig.

For mange av deltakerne ble det dette padlefestivalen handlet om. Mestringsfølelse. Og det skyldes ene og alene at værgudene bestemte seg for at denne helgen skulle handle om dårlig vær og vind. Kraftig vind.

(Hovedfoto er tatt av Robert Haakonsen)

1. En hjelpende hånd er godt å ha når ting skal på plass. 2. Linda forserer den smale kanalen ut av pollen 3. Padlere på tur (Foto: Jan Smith Schneider)

Arrangeres for første gang

Det er første helgen i mai og vi er på Havgapet padlefestival som arrangeres for første gang i Kvernepollen i Øygarden. Kun en times kjøretid fra Bergen er vi allerede langt til sjøs, med Nordsjøen som nærmeste nabo. Her danner holmer og  skjær naturlige kanaler og bortgjemte perler som beskytter mot storhavet like utenfor. Veien er kort ut for de som liker bølgelek. Dermed skulle det være noe for alle. 

Bak festivalen står duoen Laila og Torbjørn. Lokale aktører med kajakken som verktøy og formidler av naturglede, lek og utfordringer. Med på laget hadde de flere instruktører, hvis hovedoppgave var å sørge for at alle fikk oppleve en super festival. Padlere i området vet at når disse to setter igang er det bare å vente seg mye moro og lek og det helt uventede. 

1. Kong Neptun på fiskejakt 2. Presten (Torbjørn Lundhaug) og Glitterdamen (Laila Reigstad) 3. Ordfører Børge Haugetun klipper linen og åpner festivalen

Ordføreren åpner festivalen

Og det uventede kom raskt og brått under åpningsseremonien. Ordføreren i Øygarden kommune stilte velvillig opp på galskapen og åpnet festivalen med å kutte et tau, unnskyld line, med en kajakkniv egnet til formålet. I det minste kom han som seg selv. 

De andre impliserte i komiteen hadde for anledningen kledd seg ut som prest, Kong Neptun (dronning kanskje?) og "Glitterdame". Det var nesten så en ble litt misunnelig over å ikke få delta med utkledning selv. 

I en ellevill opptreden dro Kong Neptun ut i kajakk for å fange fisk. Glitterdamen hoppet etter på jakt etter den samme fisken og fanget også blomster (?) som gikk til ordføreren som takk. Presten var i utakt med alt og alle og leste et lite utdrag fra kokeboken til Ingrid Espelid Hovig. Det ble en herlig røre, tårene rant og latteren overdøvet til slutt det meste. 

Utfordringer med været

Mye må planlegges til en festival; huske på alt som må gjøres, sørge for at noen gjør det og sjekke at det er gjort. Farte rundt i ukevis og hente, bringe og levere. Likevel er det ikke nok. Værgudene har bestemt seg for å være vrang. Yr melder 15-18 m/sek fra nord. Regnet skal bøtte ned. Utfordringer står i kø. Man kan selvfølgelig avlyse det hele og prøve igjen neste år. Eller som denne festivalen valgte å gjøre; utnytte forholdene. 

Kajakker på rekke og rad venter på bedre vær

En øvelse i vindhåndtering

- Bruk fjellveggen som beskyttelse mot vinden. Planlegg ruten og eksponer deg i korte øyeblikk før du søker ly lenger fremme. 

Lise roper høyt for å overdøve den kraftige vinden. Vi er ute på tur og skal øve oss å padle i motvind. Hvilken retning kommer vinden fra, hvordan legger vi opp ruten, hvordan bruker vi naturlige utspring langs land og holmer og skjær til å søke beskyttelse fra? Hvordan snu på en femøring og unngå å bli tatt av vinden? Alt skal vi lære og bli gode på. 

Ansiktene som tidligere i dag var litt skeptiske og så usikkert på hverandre og på (u)været; klarer vi dette? har nå endret seg til smilende ansikter som; jovisst klarte vi dette. En erfaring rikere. Mestring.  

1. Padling i motvind og motstrøm 2. Padlegeneral Torbjørn tar en velfortjent pause 3. I le for vinden bak en fjellknaus

Innendørs festival

Mens andre festivaler satser på telt, primus og at deltagerne ordner sin egen mat går denne motsatt vei. Her sover vi innendørs, i gode senge med dyne og pute. Regnet som slår alle rekorder der ute merkes ikke her inne. Folket samles til sosiale treff i Tobias-tårnet og kanskje treffer man sin neste padlevenn akkurat i kveld. Sjømatbuffeten, server i festlokal, i en robåt, slår det meste og står igjen som et av høydepunktene på festivalen. 

Lek og moro

Heldigvis er ikke været like ille hele helgen og så snart det letter setter hver og en avgårde i egne kajakker. Mens vi spiller piano med kajakkene i en liten vik titter til og med solen frem i korte øyeblikk. Og utrolig nok ligger kanalen nesten speilblank foran oss når tau-trekke konkurransen er igang. 

Ikke før vi skal ta lunsj på en liten øy er vi tilbake til "normalen". Regnet plasker ned og vinden tar seg opp. Vi slår oss sammen i små grupper og kryper inn i store vindsekker. Herlighet for en opptur. Plutselig satt vi der i vår egen lille verden, koste oss med matpakke og snakket om fantastiske padleturer. Vi hadde nesten glemt hvor vi var da vi med ett blir revet tilbake til virkeligheten, 

- Hei, det er på tide å sjøsette kajakkene igjen, roper Laila inn gjennom den lille åpningen. Så var det på'an igjen. 

Avslutningen foregår i samme stil og innbefatter et kosteskaft og utrolig stive padlere. Jeg sier ikke mer, noe må oppleves. Uansett går det rykter om at festivalen gjentas neste år. Da har du muligheten til å se galskapen med egne øyne :-)

1. Tau-trekke konkurranse med kajakker 2. Å spille piano på kajakker 3. Små samfunn inne i en vindsekk (Foto Torbjørn Lundhaug)
Heiagjeng

Sjøsetting av kanoer ved brygga. Tobiastårnet i bakgrunnen.

Likte du historien min?
Klikk liker på min facebookside eller Bloglovin' så kan du lese flere så snart de publiseres. 

FollowKommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fjelltur: Bakkanosi 1398 moh

Ustaoset skiparadis

Nærøyfjorden - Storslått, mystisk og vakker