Nærøyfjorden – vill og vakker
Vestlandet er hjem for noen av verdens flotteste fjorder. Men det er kanskje den aller minste av dem vi kommer tilbake til om og om igjen. Den sjarmerer tusenvis av besøkende hvert år.
Den smale fjorden er omkranset av høye, stupbratte fjell. Det kjennes godt hvor liten en er i møte med naturen. Når vestlandsværet slår til og regndråpene plasker på vannoverflaten, når vinden presses mellom fjellene og pisker opp bølgene, da kjennes det godt at dette er ekte, vill og norsk natur.
Men etterpå kommer de paradisiske sommerdagene. De som er helt vindstille og lar fjorden ligge der blikkstille, mens naturen speiler seg i vannet. De dagene du blir målløs og i stum beundring sakte beveger deg gjennom et eventyr.
Om fjorden
Nærøyfjorden er en smal avstikker fra Aurlandsfjorden. 17 kilometer lang og på det smaleste kun 250 meter bred og 12 meter dyp. En fjord er en fjord, sier mange. «Har du opplevd en så har du opplevd dem alle» sier andre. Men det er ikke alltid riktig. Denne fjorden har et magisk slør over seg. Noe en ikke kan forklare. Kanskje er det fjellene som alle rager 1000 meter over deg og er stupbratte. Kanskje er det tåken som legger et slør over vannet om morgenen. Eller kanskje er det de små bygdene som klorer seg fast på gresslettene. Heldige er de som bor her. Siden 2005 har fjorden vært på Unescos verdensarvliste og den bør absolutt bevares for våre etterkommere.
Padleturen
For noen er det kun Nærøyfjorden som teller og da spesielt den innerste delen mot Gudvangen. For andre er det strekningen Flåm – Gudvangen som gjør turen. Padle over flere dager og overnatte i telt så mange ganger en kan. Dette er en sånn tur. Den starter innerst i Aurlandsfjorden, i den lille turistbygda Flåm. Norway in a nutshell-turene går vanligvis gjennom bygda slik at her er yrende liv og til dels trengsel.Når turistene er på plass. Vi pakker kajakkene på stranda og gjør oss klar for første etappe mot Undredal. I rett linje er turen ca 12 km. For turpadlere finnes ikke noe rett linje.
Det er så mye som må utforskes og sees litt nærmere på. På vestsiden av fjorden er det ingen bebyggelse og ytterst få steder å gå i land. Ofte er det mye snø som smelter i høyfjellet og alt skal ned langs de høye, bratte fjellsidene. Sånt blir det fosser av. Store, vannrike fosser. Det er noe helt spesielt og fascinerende med mengder av vann som fosser ned. Om du er en av dem som ikke synes det, kan østsiden av fjorden kanskje friste mer. Her er bebyggelse, gamle naust står på rekke og rad bare brutt av en og annen diger kampestein. Omtrent midt på strekningen ligger Aurland og det er alltid å morsomt å padle langs bryggekanten av små bygder. På siste stykket inn mot Undredal er fjellsidene nesten loddrette og det er ganske mektig skue der Aurlandsfjorden åpner seg opp i retning Sognefjorden.
Den første bygda
Med fornyede krefter etter en natt i Undredal går turen videre mot neste mål som er Bakka. Turen er omtrent 18 km lang. Da passeres Stigen gård (Der ingen skulle tru at nokon kunne bu). I de gresskledde skråningene lever geitene godt hele sommeren på frodig og saftig gress. Så åpenbarer Nærøyfjorden seg. Litt anonymt i begynnelsen og litt rufsete der to fjorder møtes. Selv på en ellers vindstille dag presses vinden gjennom åpningen og gir padlemotstand. Den første bygda som dukker opp er Dyrdal. Den har ikke veiforbindelse og heller ingen fastboende. Et stykke bortenfor ligger bygdas sandstrand. Her blir det en lang lunsj, med innlagt soling.
Sjarmøretappen
Så begynner sjarmørtappen. Dette er fjorden på sitt beste. Når du runder svingen ligger Bakka langt der framme. Da passeres først den enda mindre Tufto. Kun en fastboende året gjennom. Mektige Bakkanosi reiser seg bratt like bak. Som en beskyttelse av de som bor her, men oftere en trussel da steinsprang er regelen og ikke unntaket. De grønne bratte fjellsidene domineres av enda flere geiter. I Bakka har det bodd folk siden 1600-tallet og bygda er spesielt kjent for den hvite kirken. En tur opp Rimstigen er også veldig populært.
Etter enda en god natts søvn og veldig godt selskap gjenstår de siste 6 km inn til Gudvangen. Og når vikingbygda åpenbarer seg der fremme glemmer en helt automatisk å padle. Den er vakkert innrammet av snøkledde fjelltopper. Noen gamle gårdsbruk passeres på veien og det er lett å tenke at de er heldig de som bor her. Som kan se dette paradiset hver dag. For det er like spesielt i regnvær som i tåke. Ja, en helt egen magi.
Avstikkere
Noen padler hele stykket på en dag. Andre bruker to dager eller kanskje tre. Men det går helt fint å bruke en hel uke. I Aurland kan en tur til Stegastein gi flott utsikt til fjorden en skal eller har padlet. Undredal er verdt en rundtur. Hva med å ta turen opp til den gamle stølen Hovdunga, eller enda litt lenger til Ørnareiret eller helt til toppen av Grånosi. Stigen gård er en spesiell opplevelse enten du kun vil ta et lite besøk eller bli over natten. Besøk må avtales på forhånd. På Tufto starter turen til Rimstigen. Og har du enda mer energi hvorfor ikke ta turen opp til Bakkanosi så får du panoramautsikt over hele Nærøyfjorden. Husk å bestille fint vær og blå himmel til akkurat den turen.
Nyttige linker:
Generelt om fjorden: https://www.naroyfjorden.no/
Camping og aktiviteter i Undredal: https://www.visitundredal.no/
Camping i Bakka: http://www.dyrdalgard.no/
Kajakkleie: https://nordicventures.com/
Stigen gård: https://stigengard.no/
Padler du ikke? Både Flåm, Undredal, Bakka og Gudvangen kan nås med bil eller båt: https://www.visitflam.com/no