Hiking

Sensommertur til Bakkanosi

Bakkanosi er en fjelltopp som ligger like over den lille bygda Bakka i Nærøyfjorden. Herfra er det utsikt over store deler av Nærøyfjorden og det enorme fjellmassivet langs fjorden. Bakkanosi har stupbratte fjellvegger og det kjennes godt i magen når en nærmer seg kanten. 

Fra starten og slutten på turen

Stien

Turen starter på grusveien til høyre like etter skolen. Den snirkler seg oppover den bratte lia hele veien til setra som ligger ved starten av Slettedalen. Nå er 350 høydemeter unnagjort. 
Fra setra er det storslagen utsikt innover i dalen med bølgende grønt gress og bjellesauer langs skråningene. Gjennom hele dalen og langs stien renner Slettedalselvi med iskaldt og forfriskende vann. Her går grusveien over til å bli en sti som går svakt oppover. Det gir en kjærkommen pause til den bratte starten på turen. 

I andre enden av dalen, ved Lyngskaret blir det igjen brattere og over den første toppen ser en Bakkanosi i horisonten. Her består terrenget av mye stein og stien er dårlig og tidvis helt borte. Stien er ikke merket noen steder fra start til slutt. 

Siste del opp mot toppen består av en eneste stor steinrøys og her kan det også ligge partier med snø gjennom hele sommeren. Innimellom skimtes det sti og noen steder er det satt opp varder som viser vei. Det er lurt å følge nøye med hvor en går for å unngå steinras. 

På toppunktet står en stor varde. Den er ikke merket og det er heller ikke den som er målet til alle dem som går hit. Det er derimot punktet litt nordøst for toppen, retning mot fjorden. Utsikten er formidabel. 


Stien

Distranse: ca 18 km

Høydemeter: ca 850 m

Tidsbruk: 5-8 timer tur/retur. (Undertegnede er i middels form og brukte 3,5 timer opp og litt under 3 timer ned igjen) 

Hvordan komme hit: Fra Bergen/Oslo, kjør mot Gudvangen på E16. Ta av til Jordalen på Jordalsvegen like før/etter Gudvangen. Ny tunnel gjennom fjellet gjør at en slipper å bekymre seg for steinras på denne strekningen.

Parkering: Ved Jordalen skole er det tilgjengelig parkering. Inne på skoleplassen koster det 70 kr pr dag. Utenfor skolegården, på andre siden av veien, koster det 100 kr pr dag. Betales med Vipps.  

Oppsummering: Turen går i lett-gått terreng og selv om stien er stedvis dårlig gir retningen seg selv i godt vær. Ved mye regn kan stien gjennom Slettedalen bli ganske gjørmete. Elven skal også krysses. 
Opplevelsen blir helt klart best om solen skinner, himmelen er blå og sikten god. 

Obs! Bakkanosi ligger i høyfjellet og kan være utsatt for hurtige værskifter. Ha vann- og vindtette klær i sekken. Om sikten er dårlig bør man ha god kjennskap til bruk av kart og kompass for å navigere seg frem. 

Navnløst tjern før siste stigning
Utsikt mot Nærøyfjorden