Ski

Vinterglede i Valdres

Snøfattige vintre i lavlandet gjør at mange søker til høyfjellet for muligheten til å boltre seg i mengder med snø. Et av de mest snøsikre områdene i sør-Norge er i Valdres. I et område med så variert natur er det ikke alltid lett å vite hvor en skal dra, men denne gang går turen til et sted med en litt roligere atmosfære. Nemlig Nord-Aurdal og da spesielt, skiparadiset på Aurdalsåsen. En av de mindre kjente stedene midt i Valdres.

Aurdalsåsen

Høyt oppe over den lille bygda Aurdal ligger Aurdalsåsen i et typisk viddeterreng. Området har omtrent 190 km med doble langrennsløyper. Noen går gjennom skogen, andre oppe på åsene med utsikt både til Jotunheimen og Hemsedalsfjellene. Om sikten er god. Populære turer går til familievennlige topper som Bjørgovarden (1138 moh) og Fjellenden (1145 moh). For de aller sprekeste går det skiløyper like til Beitostølen. Denne spesielle løypen er kjent som Valdresmarsjen og er på 65 km.

På toppen av Bjørgovarden

På andre siden av Aurdalsåsen ligger et av de største alpinanleggene i Valdres. Anlegget har 5 heiser og 14 alpinbakker av ulik vanskelighetsgrad. I tillegg til egne barnebakker fins også terrengparken hvor en kan leke seg med hopp, rails og ulike hinder.

Uansett hvilket nivå du er på går løypene gjennom et helt fantastisk flott landskap. Her er det vanlig å se spor av både hare og rev. Er du ekstra heldig dukker det kanskje opp elgspor også. På fine dager er det så vakkert her at hjertet hopper kollbøtte i brystet av glede.

Dyrespor i snøen
Venninner på tur

Skisporene bølger seg frem i småkupert terreng, rundt små klynger med trær og oppover åsene mot toppene som finnes i området. Det er hvitt så langt øyet kan se og trærne tynges av snøen. Det knitrer i snøen for hvert stavtak og kulden biter i nesa.

På vei mot Bjørgovarden går venninnene Helene, Liller’n og Elisabeth. I nesten 20 år har de reist på «husmorferie» i Aurdalsåsen. Elisabeth har hytte her og hvert år drar de opp hit for å gå på ski og kose seg ved peisen.

– Det aller beste med å være her i januar er at dagene er korte så det blir ikke så lange skiturer, men desto mer peiskos. Og det er det vi liker aller best, ler Elisabeth.

Selv om solen skinner fra en nesten blå himmel er det for kaldt til å stå lenge i ro. Venninnene skynder seg mot toppen, mens jeg kan glede meg over nedfarten tilbake til fjellparken.

F.v venninnene Helene, Liller’n og Elisabeth på skitur.
En ski-fri dag

Etter mange dager på ski kan det være godt med en ski-fri dag. Knappe tyve minutter unna ligger bygda Fagernes med det treffende slagordet «Hjertet i Valdres». Her finnes et variert utvalg av restauranter, butikker og dagligvarer. Det legges stor vekt på lokalprodusert mat og mange av gårdene i området har egne gårdsutsalg vel verdt å besøke.

Ned mot Strondafjorden ligger en liten skøytebane klar til bruk for den som har skøytene med. Den lokale kinoen byr på et lite utvalg filmer og det anbefales å ta turen innom bakeriet og smake på bygdas populære kanelsnurrer.

Kanskje det aller gøyeste å gjøre på en ski-fri dag er å ta en tur med hest og slede.

Skøytebanen i Fagernes kan gi mye moro.
Kanefart

Den riktige termen for hest og slede i dette området er kanefart. Før veiene ble bygget var dette eneste mulighet for transport av varer. Bøndene reiste i dagevis, ja gjerne i flere uker for å komme til martnan. Her solgte de egne varer og kjøpte med seg hjem det de selv manglet.

Idag kjører vi kanefart for opplevelsen skyld. På gården Fjellrittet i Skammestein handler det om hest hele året. Her arrangeres korte og lange turer, med og uten slede. Nå på vinteren blir sleden hyppig brukt til turer på gamle skogsveier i området rundt gården.

På tunet står hestene spent for sleden, de pruster så frostrøyken står. Faklene er tent og hestene ivrer etter å komme avgårde. Det lukter godt av hest. Vel på plass under den varme skinnfellen loser Torgeir hestene trygt og sikkert fremover. Snøen ligger hvit og lyser opp landskapet i skumringen. Det er helt stille. Klangen fra dombjellene klinger gjennom skogen. Det er lyden av ekte vinterglede.

Overnattingsmuligheter

Aurdal Fjellpark har utleie av hytter og leiligheter. Ski in/out. Fjellparkstua er åpen hver dag og serverer bla. varm kakao. Ta kontakt for pristilbud på aurdal-fjellpark.no

Danebu kongsgaard er et moderne hotell med både dobbelt- og familirom. Priser fra 795,- pr pers pr natt. Mer info på danebu.no

Valdres Alpinsenter Aurdal tilbyr hytteutleie like ved alpinbakken. Skikort for barn/voksen fra 310/390 kr pr dag. Ta kontakt for hytteleie-priser på valdresalpin.com

1. Danebugård 2. Valdres alpinsenter 3. Aurdal Fjellpark

Avstander:
Oslo – Aurdal: 168 km
Fagernes – Aurdal: 15 km
Beitostølen – Aurdal: 53 km
Bergen – Aurdal: 350 km

Nyttige linker:
www.loypelaget.no
www.valdres.no
www.fjellrittet.no
www.aurdal.no
https://www.valdresskimaraton.no/

Tips: Det er bomveg opp til Aurdalsåsen. 20 kr om du har kontanter, 30 kr om du betaler med kort/vipps.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *